Blog schrijven in ICM Blog Lab

Je gaat dus een blog schrijven en dit publiceren op het ICM Blog Lab

Hoe werkt het blog schrijven?

Omdat je met WordPress werkt, hoef je eigenlijk niets van HTML-code of programmering af te weten. Wel is het handig je een klein beetje in te lezen, zodat je wel ongeveer weet wat er gebeurt. Daarover vind je op de DLO wat basisinformatie. Hieronder lees je de meest praktische zaken over het werken met WordPress als webredacteur.

Continue reading

Blijft de brievenbus

Blijft jouw brievenbus bestaan? Ontdek het hier!

PostNL kondigt aan dit jaar 351 brievenbussen te verwijderen in de provincie Groningen. De reden? Een flinke daling in het gebruik van brievenpost. In slechts vier jaar tijd is het aantal briefverzendingen in Nederland met meer dan een miljard gedaald. Hierdoor wordt het aantal brievenbussen in Groningen teruggebracht van 815 naar 464.


Waarom verdwijnen zoveel brievenbussen?

De afname van brievenpost maakt het onderhoud van minder gebruikte brievenbussen onrendabel. Om de service toch efficiënt te houden, verplaatst PostNL brievenbussen naar locaties waar ze beter bereikbaar zijn. Denk aan supermarkten, treinstations en drukbezochte plekken.

Op de brievenbussen die verdwijnen, plaatst PostNL een duidelijke melding zodat je weet waar je voortaan terechtkunt.


Wie bepaalt welke brievenbussen blijven?

PostNL heeft deze beslissing niet alleen genomen. In samenwerking met belangenorganisaties zoals ANBOUnie KBOen PCOB zijn de nieuwe locaties zorgvuldig vastgesteld. Hierbij is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor verschillende doelgroepen, zoals ouderen.


Check of jouw brievenbus blijft

Benieuwd of de brievenbus bij jou in de buurt blijft? PostNL heeft een handige lijst samengesteld met alle brievenbussen die blijven staan, verplaatst worden of verdwijnen.

👉 Bekijk hier de lijst met brievenbussen in Groningen.


Wat betekent dit voor jou?

Heb je vragen of wil je weten waar de dichtstbijzijnde brievenbus staat? Bezoek de website van PostNL of neem contact op met hun klantenservice.


Belangrijke tips voor brievenbusgebruik:

  • Controleer altijd de openingstijden van de nieuwe locaties.
  • Plan je verzending op tijd, vooral als je afhankelijk bent van specifieke brievenbussen.

Krimpcontact trektest: nieuwe meet methode

Bij Cimar meten we allerlei soorten krimpcontacten, dit deden we altijd al met behulp van een krimphoogte meting en nu hebben we ook de mogelijkheid om een trektest uit te voeren op een krimpcontact. Deze metingen zijn een belangrijk onderdeel voor het vervaardigen van bedradingen/bekabelingen voor verschillende toepassingen en sectoren, waaronder bijvoorbeeld de entertainment-, health care of automotive industrie. Binnen de automotive gelden zeer strenge eisen als het gaat om betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige verbindingen. Dat geldt voor soldeerverbindingen, maar zeker ook voor krimpverbindingen. Om een solide elektrische verbinding te maken gebruiken wij krimpcontacten: het contact krimpen we met een tang zodat deze goed in een goed vorm samenperst om het draad.

Trektest

Er zijn een aantal zaken cruciaal bij het maken van een goede krimpverbinding:

– Het juiste krimpcontact toepassen, behorend bij de dikte van de kern en de isolatie van de bedrading.
– Het hanteren van de juiste striplengte.
– Het gebruiken van een gekalibreerde krimptool behorend bij het type krimpcontact.

Voordat we overgaan op productie in grote aantallen vooraf vastgesteld aan welke eisen het product en de krimpverbindingen moeten voldoen. We verzamelen de datasheets en specificaties van de fabrikant om de juiste kracht in Nm te bepalen voor de trektest. Zo is duidelijk waarop het product (prototype) moeten testen en wanneer de tests geslaagd zijn. Het gedefinieerde proces en materiaal gaan we volgens plan toetsen op het prototype om de toegepaste krimpverbinding goed te kunnen keuren:

– Een visuele inspectie (klemming op de kern en op de isolatie).
– Juiste krimphoogte controleren met een micrometer.
– Sterkte krimpverbinding testen middels een trektest die de trekkracht meet in newton meters (destructieve test).

Pas na goedkeuring van deze krimpcontact trekttest op het prototype worden de daadwerkelijk benodigde productieaantallen vervaardigd. Zo weten we zeker dat de gebruikte krimpverbindingen bij alle uiteindelijk vervaardigde producten aan alle eisen voldoet!

Veilig werken met methanol? De oplossingen op een rij

Veilig werken met methanol in een besloten ruimte

Methanol (chemische formule CH4O of CH3OH) speelt een steeds grotere rol in duurzame mobiliteitsoplossingen. Innovaties voor het gebruik van dit schone energiealternatief worden steeds verder ontwikkeld. Om de scheepsvaart sector koolstofvrij te maken, is het van cruciaal belang om de aanzienlijke veiligheidsrisico’s effectief te beheren. Omdat methanol zeer vluchtig en giftig is, zijn strenge veiligheidsmaatregelen nodig om veilig te werken met methanol.

Met de expertise van Dräger op het gebied van methanolveiligheid zijn wij uw vertrouwde adviseur. Wij helpen u om de risico’s in kaart te brengen, leveren gespecialiseerde veiligheidsoplossingen en deskundig advies. Zodat u veilig uw werk aan boord kunt blijven doen.

Hoe gevaarlijk is methanol

Vloeibare methanol en methanoldampen zijn uiterst brandbaar. Methanol is potentieel explosief als de damp vrijkomt en in contact komt met een ontstekingsbron. Methanol is ook oplosbaar in water. Het blootstellingsgevaar voor methanol omvat contact met de ogen of de huid, inademing en inslikken. Methanoldamp is zwaarder dan lucht. Het hoopt zich op in laaggelegen gebieden en in besloten ruimten. Het is daarom zeer toxisch en dus gevaarlijk voor de gezondheid.

Risico’s tijdens het productieproces van methanol

  1. De behandeling van de grondstoffen die bij de productie van methanol worden gebruikt.
    Mogelijke gevaren: H2, CO2.
  2. Verwerking en productie van methanol.
    Mogelijke gevaren: NH3, CH3OH, H2, CO, CO2.
  3. Behandeling, vervoer en opslag van methanol.
    Mogelijke gevaren: CH3OH, brand.
  4. Grondstof voor de chemische industrie, waterstofdrager, brandstof voor energieopwekking, mobiliteit.
    Mogelijke gevaren: NH3, CH3OH, H2, CO, CO2, NO, NO2, H2S, SO2, HCHO, brand, etc.

Onze oplossingen om veilig te werken met methanol

Om een bemanningsleden en uw schip te beschermen tegen gevaarlijke gassen, dampen en brand bieden wij verschillende veiligheidsoplossingen aan:

  1. Stationaire gasdetectie: voor de detectie van ontvlambare gassen bij de onderste explosiegrens (LEL).
  2. Draagbare gasdetectie:  gasmeetinstrumenten die betrouwbaar en nauwkeurig gevaarlijke concentraties meten van 29 verschillende gassen, bijvoorbeeld NH3, CH3OH.
  3. Persoonlijke beschermingsmiddelen: ademluchtvluchttoestel met constante luchtflow maakt het mogelijk om veilig, effectief en gemakkelijk te evacueren uit gevaarlijke omgevingen. En een beschermingspak tegen chemische stoffen zoals gasvormige, vloeibare en vaste gevaarlijke stoffen.

Wilt u zeker zijn dat u en uw bemanningsleden veilig kunnen werken aan boord?

Bel ons op 010-295 2740, ons team staat voor u klaar. Of vul het contactformulier in.

Onze veiligheidsexperts beoordelen uw risico’s en definiëren samen u met uw veiligheidsmaatregelen.

Contact with Dräger

Hoe ga jij om met verzuim?

Verzuim is al lange tijd een groot probleem voor bedrijven in Nederland. Het tast niet alleen de productiviteit van bedrijven aan, het leidt ook tot hogere kosten voor werkgevers. Deze problematiek vraagt om effectieve oplossingen. Eén van de meest veelbelovende antwoorden ligt in professioneel casemanagement.

Een overzicht van het verzuim in Nederland

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het verzuimpercentage in 2023 gemiddeld 4,5%. Dat betekent dat op elke werkdag 4,5% van de werknemers niet aanwezig was vanwege ziekte. De oorzaken van dit verzuim zijn divers, variërend van fysieke gezondheidsproblemen tot mentale aandoeningen zoals burn-out en stress. Vooral in sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de bouw zijn de cijfers hoog.

Oorzaken van verzuim

De toename van het verzuim kan aan verschillende factoren worden toegeschreven. Werkdruk, balans tussen werk en privé en de werkcultuur spelen allemaal een rol. Daarnaast hebben langdurige ziektegevallen een grote impact op de cijfers. Werkgevers staan voor de uitdaging om niet alleen het verzuim te registreren, maar ook effectieve maatregelen te nemen om dit terug te dringen.

De rol van Casemanagement

Casemanagement biedt een structurele aanpak om verzuim binnen organisaties te beheersen en terug te dringen. Een casemanager fungeert als schakel tussen de werknemer, de werkgever en eventuele medische professionals. De casemanager kan oorzaken van verzuim identificeren en strategieën ontwikkelen om werknemers te ondersteunen bij hun terugkeer naar werk.

Vakopleiding verzuim Kader Academy

De casemanagement vakopleiding van Kader Academy

Bij Kader Academy bieden we een uitgebreide opleiding Casemanagement aan, speciaal ontworpen om professionals de kennis en vaardigheden te geven die nodig zijn om effectief verzuim te beheersen. Onze opleiding richt zich op zowel theorie als praktijk, waardoor deelnemers direct toepasbare technieken leren.

Wil jij een positieve impact hebben op de werkomgeving? Download dan nu onze brochure en ontdek hoe de opleiding Casemanagement bij Kader Academy je kan helpen om jouw carrière naar een hoger niveau te tillen. Met de juiste kennis en tools kun jij het verschil maken in de gezondheid en productiviteit van organisaties.

Datagedreven werken: gewoon beginnen zegt Jerry Fortuin!

De Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek (DZA) heeft de afgelopen twee jaar flinke vooruitgang geboekt op het terrein van datagedreven werken en databeschikbaarheid in de zorg. Daardoor legt de vereniging het fundament voor een federatief lerend netwerk. Dit faciliteert domein overstijgende primaire en secundaire databeschikbaarheid, -uitwisseling en -gebruik.

Een uitleg over het Federatief Netwerkmodel dat datagedreven werken en databeschikbaarheid bevorderd.
Een uitleg over het Federatief Netwerkmodel dat datagedreven werken en databeschikbaarheid bevorderd.

Het belang van databeschikbaarheid voor datagedreven werken in de zorg

Maar waarom speelt datagedreven werken en databeschikbaarheid zo’n belangrijke rol in de Achterhoek? Jerry Fortuin, programmamanager van DZA, legt dit uit aan de hand van een anekdote. Al in 1984 bracht men het eerste boekje uit over het gebruik van computers in de zorg. Destijds voorzagen experts dat computers en data-uitwisseling een grote rol zouden spelen in de zorg. Nu, bijna 40 jaar later, blijft deze ontwikkeling cruciaal.

Ambitie voor een federatief lerend netwerk

De regio Achterhoek streeft naar het opzetten van een federatief lerend netwerk waarin zorgaanbieders eenvoudig en domein overstijgend gegevens uitwisselen. Jerry benadrukt dat juist de ‘niet sexy’ vraagstukken binnen organisaties, zoals datamanagement en data governance, cruciaal zijn voor het succes van dit netwerk. Gegevens uit verschillende zorgsilo’s verbinden zich om helder inzicht te bieden in de status van de zorg. Om deze reden moeten de gegevens de juiste structuur hebben en een uniforme betekenis krijgen.

Toekomstvisie op databeschikbaarheid en nationale programma’s

Deze visie op databeschikbaarheid vormt niet alleen een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen van DZA, maar sluit ook aan bij verschillende landelijke programma’s. Programma KIK-V richt zich op de betekenis van de data, terwijl programma eOverdracht de structuur van de data centraal stelt.

Lerend netwerk: bijdragen aan datagedreven werken

Jerry legt uit dat de aansluiting bij KIK-V direct bijdraagt aan de opbouw van een federatief lerend netwerk. Dit programma sluit op veel vlakken aan bij het landelijke streven naar datagedreven werken en databeschikbaarheid. Bovendien dragen meerdere lagen van de organisatie, van beleid tot IT, hieraan bij.

Jerry’s boodschap: “Wil je starten met meer datagedreven werken? Gewoon beginnen! Ook het lerend netwerk leert!”

Meer weten over hoe KIK-V jou organisatie kan helpen om meer datagedreven te werken? Neem contact met ons op via infoKIKV@zinl.nl. Of bekijk ons activiteitenaanbod op de website om te zien wat bij jou past.

Wat is pathologie?

Pathologie, wat houdt dat precies in? Veel mensen denken bij pathologie in eerste instantie aan het onderzoeken van overledenen, op zoek naar een doodsoorzaak. Dit doen we ook, maar dit is maar een klein gedeelte van het werk in de pathologie. In onderstaande rubrieken staat meer informatie over ons werk en over wat pathologie nog meer inhoudt.

Pathologie toen en nu

Pathologie betekent ‘ziekteleer’, dit is afkomstig van het Griekse pathos (ziekte) en logos (leer). Hierbij doen pathologen onderzoek naar de oorzaken en mechanismen van ziekte. Vroeger gebeurde dat uitsluitend door inwendige lijkschouwing: de autopsie (= met eigen ogen zien), ook wel sectie of obductie genoemd. Nu is dit nog maar een klein onderdeel van het pathologie werk.

Met de uitvinding van de microscoop werd het stellen van een diagnose op weefselniveau (histologie) en celniveau (cytologie) mogelijk en met de introductie van geavanceerde technieken kunnen ziekten nu ook op moleculair niveau worden vastgesteld (moleculaire diagnostiek). Subtiele verschillen tussen ogenschijnlijk dezelfde ziektebeelden kunnen hiermee worden aangetoond. Dit biedt de mogelijkheid tot behandeling ‘op maat’.

Ons laboratorium ontvangt patiëntmateriaal van onder andere ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen. Als het materiaal bij ons binnenkomt wordt het door onze ontvangstmedewerkers ingevoerd in ons laboratorium management systeem. Daarna zorgen onze analisten zorgen ervoor dat het materiaal op de juiste wijze wordt geprepareerd. De patholoog stelt vervolgens de diagnose en koppelt de uitslag terug aan de huisarts of behandelend specialist. Naast het vaststellen van de aard en oorzaak van de ziekte, wordt de patholoog ook vaak betrokken bij het behandelplan van patiënten. Voor het opstellen van een behandelplan is intensief multidisciplinair overleg nodig.

Meer weten over ons werk of een keer een kijkje nemen in ons laboratorium? Neem dan contact met ons op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Dit kan door te mailen naar info@pathologiefriesland.nl of te bellen naar ons algemene telefoonnummer 058 293 93 93.