Krimpcontact trektest: nieuwe meet methode

Bij Cimar meten we allerlei soorten krimpcontacten, dit deden we altijd al met behulp van een krimphoogte meting en nu hebben we ook de mogelijkheid om een trektest uit te voeren op een krimpcontact. Deze metingen zijn een belangrijk onderdeel voor het vervaardigen van bedradingen/bekabelingen voor verschillende toepassingen en sectoren, waaronder bijvoorbeeld de entertainment-, health care of automotive industrie. Binnen de automotive gelden zeer strenge eisen als het gaat om betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige verbindingen. Dat geldt voor soldeerverbindingen, maar zeker ook voor krimpverbindingen. Om een solide elektrische verbinding te maken gebruiken wij krimpcontacten: het contact krimpen we met een tang zodat deze goed in een goed vorm samenperst om het draad.

Trektest

Er zijn een aantal zaken cruciaal bij het maken van een goede krimpverbinding:

– Het juiste krimpcontact toepassen, behorend bij de dikte van de kern en de isolatie van de bedrading.
– Het hanteren van de juiste striplengte.
– Het gebruiken van een gekalibreerde krimptool behorend bij het type krimpcontact.

Voordat we overgaan op productie in grote aantallen vooraf vastgesteld aan welke eisen het product en de krimpverbindingen moeten voldoen. We verzamelen de datasheets en specificaties van de fabrikant om de juiste kracht in Nm te bepalen voor de trektest. Zo is duidelijk waarop het product (prototype) moeten testen en wanneer de tests geslaagd zijn. Het gedefinieerde proces en materiaal gaan we volgens plan toetsen op het prototype om de toegepaste krimpverbinding goed te kunnen keuren:

– Een visuele inspectie (klemming op de kern en op de isolatie).
– Juiste krimphoogte controleren met een micrometer.
– Sterkte krimpverbinding testen middels een trektest die de trekkracht meet in newton meters (destructieve test).

Pas na goedkeuring van deze krimpcontact trekttest op het prototype worden de daadwerkelijk benodigde productieaantallen vervaardigd. Zo weten we zeker dat de gebruikte krimpverbindingen bij alle uiteindelijk vervaardigde producten aan alle eisen voldoet!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *