Datagedreven werken: gewoon beginnen zegt Jerry Fortuin!

De Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek (DZA) heeft de afgelopen twee jaar flinke vooruitgang geboekt op het terrein van datagedreven werken en databeschikbaarheid in de zorg. Daardoor legt de vereniging het fundament voor een federatief lerend netwerk. Dit faciliteert domein overstijgende primaire en secundaire databeschikbaarheid, -uitwisseling en -gebruik.

Een uitleg over het Federatief Netwerkmodel dat datagedreven werken en databeschikbaarheid bevorderd.
Een uitleg over het Federatief Netwerkmodel dat datagedreven werken en databeschikbaarheid bevorderd.

Het belang van databeschikbaarheid voor datagedreven werken in de zorg

Maar waarom speelt datagedreven werken en databeschikbaarheid zo’n belangrijke rol in de Achterhoek? Jerry Fortuin, programmamanager van DZA, legt dit uit aan de hand van een anekdote. Al in 1984 bracht men het eerste boekje uit over het gebruik van computers in de zorg. Destijds voorzagen experts dat computers en data-uitwisseling een grote rol zouden spelen in de zorg. Nu, bijna 40 jaar later, blijft deze ontwikkeling cruciaal.

Ambitie voor een federatief lerend netwerk

De regio Achterhoek streeft naar het opzetten van een federatief lerend netwerk waarin zorgaanbieders eenvoudig en domein overstijgend gegevens uitwisselen. Jerry benadrukt dat juist de ‘niet sexy’ vraagstukken binnen organisaties, zoals datamanagement en data governance, cruciaal zijn voor het succes van dit netwerk. Gegevens uit verschillende zorgsilo’s verbinden zich om helder inzicht te bieden in de status van de zorg. Om deze reden moeten de gegevens de juiste structuur hebben en een uniforme betekenis krijgen.

Toekomstvisie op databeschikbaarheid en nationale programma’s

Deze visie op databeschikbaarheid vormt niet alleen een belangrijk onderdeel van de toekomstplannen van DZA, maar sluit ook aan bij verschillende landelijke programma’s. Programma KIK-V richt zich op de betekenis van de data, terwijl programma eOverdracht de structuur van de data centraal stelt.

Lerend netwerk: bijdragen aan datagedreven werken

Jerry legt uit dat de aansluiting bij KIK-V direct bijdraagt aan de opbouw van een federatief lerend netwerk. Dit programma sluit op veel vlakken aan bij het landelijke streven naar datagedreven werken en databeschikbaarheid. Bovendien dragen meerdere lagen van de organisatie, van beleid tot IT, hieraan bij.

Jerry’s boodschap: “Wil je starten met meer datagedreven werken? Gewoon beginnen! Ook het lerend netwerk leert!”

Meer weten over hoe KIK-V jou organisatie kan helpen om meer datagedreven te werken? Neem contact met ons op via infoKIKV@zinl.nl. Of bekijk ons activiteitenaanbod op de website om te zien wat bij jou past.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *