Blog schrijven in ICM BlogLab

Je gaat dus een blog schrijven en dit publiceren op ons bloglab.

Hoe werkt het blog schrijven?

Omdat je met WordPress werkt, hoef je eigenlijk niets van html-codes of programmering af te weten. Wel is het handig je een klein beetje in te lezen, zodat je wel ongeveer weet wat er gebeurt. Daarover vind je op de DLO wat basisinformatie. Hier beperk ik me tot de meest praktische zaken over de werking van WordPress.

1. Inloggen 

Open je browser en tik het volgende adres in, in de adresbalk:

Je komt in het dashboard van het bloglab.

2 Je blog schrijven

Om een nieuwe blog te schrijven click je op ‘berichten’ en dan ‘nieuw bericht’.
Het werkblad verschijnt. Belangrijk: maak de tweede taakbalk zichtbaar door op het rechter icoontje van de eerste taakbalk te clicken. Daarnaast: werk in de ‘visueel-modus’. Het schrijven werkt dan als in Word, maar dan met minder geavanceerde mogelijkheden. Als je op de ‘tekst-modus’ clickt, krijg je de HTML-code te zien.

3. Bewerken

Afbeeldingen invoegen
Ga staan op de plaats waar je wilt invoegen en click op de button ‘media toevoegen’. In het volgende scherm heb je twee tabbladen: uploaden of mediabibliotheek. De laatste laat de afbeeldingen zien die al geupload zijn; via de eerste kun je afbeeldingen uploaden.

Zoekmachine optimalisatie
ICM Blog is uitgerust met een plugin die je helpt goed vindbare blogs te maken. Je vindt de plugin onderaan het bewerkingsscherm.

Tab: ‘enter your focusword’.
Vul bij ‘focus keyword’ het belangrijkste woord in waarop jouw doelgroep waarschijnlijk zoekt als ze naar de informatie in jouw blog op zoek zijn. Voor dit blog zou dit kunnen zijn ‘blog schrijven’
.
Snippet
.
Via ‘snippet bewerken’ kun je de metadescription aanpassen. Een pakkende beschrijving waarover je blog gaat. Standaard geeft de snippet de eerste regel(s) van je blog. Dat kan waarschijnlijk beter.Je kunt hier ook ‘de slug’ aanpassen: de ‘filenaam’ van je blog. Hetzelfde geldt voor de zoekmachine titel van je blog. De snippet is dus datgene wat iemand ziet als hij in Google zoekt op ‘blog schrijven’ en daarbij dit blog vindt.

En dan de analyse. Met gekleurde bolletjes geeft de plugin aan hoe sterk je tekst is voor Google. Groen =‘prima’; Oranje =‘kan wat beter’; Rood =‘oeps, dat moet beter’. Doel is natuurli jk dat je alle bolletjes op groen krijgt, zonder dat dit ten koste gaat van de ‘logische leesbaarheid’ of de kwaliteit van de inhoud.

Tab ‘readability’.
Kijk onder dit tabblad vooral naar de tips over de leesbaarheid.

5. Publiceren

Tsja… en als je even stopt met het schrijven: bewaar je blog dan.
Dat doe je via het blok rechtsbovenaan de pagina. Bij ‘status’ kun je kiezen: concept, gepubliceerd of wachtend op review. Als je nog niet klaar bent met het blog schrijven, kies dan voor concept. Door op bijwerken te clicken, bewaar je je blog. De reviewoptie gebruiken we niet.
Op enig moment zet je hem live via ‘gepubliceerd’!

Succes!

Voorbeelden van blogs zijn er te over. Kijk bijvoorbeeld op de blogpagina’s van

Arnie Mensink
Docent en trainer bij ICM opleidingen

Bewaren

–>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.