Blog schrijven in ICM BlogLab

Je gaat dus een blog schrijven en dit publiceren op ons bloglab.

Hoe werkt het blog schrijven?

Omdat je met WordPress werkt, hoef je eigenlijk niets van html-codes of programmering af te weten. Wel is het handig je een klein beetje in te lezen, zodat je wel ongeveer weet wat er gebeurt. Daarover vind je op de DLO wat basisinformatie. Hier beperk ik me tot de meest praktische zaken over de werking van WordPress.

Continue reading

Waarom een elektrische bedrijfswagen?

Frank Jakobs adviseur elektrische bedrijfswagen
Frank Jakobs | Verkoopadviseur Fiat

Je ziet steeds meer elektrische voertuigen op de weg rijden. Waarom kiezen steeds meer bedrijven voor een elektrische bedrijfswagen? Naast dat elektrische bedrijfswagens geen CO2 uitstoten zijn er nog vele andere voordelen voor jouw onderneming. Lees verder voor alle voordelen of vraag een persoonlijk advies voor jouw bedrijf.

Wat zijn de rijeigenschappen van een elektrische bedrijfswagen?

Elektrisch aangedreven voertuigen zijn stil, heel stil. Hierdoor hoor je alleen je banden op de weg en de wind die langs je auto gaat.

 De acceleratie is goed, zoals werd verwacht.

Bestelauto.nl

Veel Elektrische modellen verschillen alleen motorisch van de brandstof modellen. Hierdoor stuurt of zit een elektrische bedrijfswagen vaak niet anders. Behalve wanneer je het gaspedaal intrapt, in tegenstelling tot een brandstof motor beschikt een elektromotor meteen over zijn maximale trekkracht. Hierdoor ben jij snel weg bij het stoplicht. Ook zul je geen verschil merken als je optrekt van 0 tot 20 of van 40 naar 50 kilometer per uur. Jouw elektrische bedrijfswagen zal dus van 0 tot 100 dezelfde rijervaring hebben.

Wat zijn de kosten van een elektrische bedrijfswagen?

De meeste mensen haken af als ze het prijskaartje zien bij aanschaf van hun elektrische bedrijfswagen. Wat vaak vergeten wordt is dat er veel subsidies en belastingvoordelen zijn voor elektrische bedrijfswagens. Daarnaast zijn de onderhouds- en brandstofkosten veel lager.

Hogere aanschaf lagere onderhouds- en brandstofkosten

Er is onderzocht door de ANWB wat de totale kosten zijn voor bezitten van elektrische en brandstof voertuigen. Hieruit blijkt dat de totale kosten voor het bezitten van een elektrisch voertuig niet maar een paar tientjes duurder is dan een brandstof auto.

Financiële voordelen

Hoever kan ik rijden met een elektrische bedrijfswagen?

Het bereik van een elektrische bedrijfswagen is afhankelijk van grootte van de accu. Wanneer jij moet kiezen voor welke accu jij gaat moet je rekening houden met het gewicht en kosten van een grotere accu.

De Fiat E-Ducato is bijvoorbeeld verkrijgbaar met twee verschillende accupakketten:

AccupakketkWhActieradiusLaadvermogen
3 modules47 kWh220 Km1910 kg
7 modules79 kWh360 Km1595 kg
E-Ducato gesloten bestelwagen (L2 standaard uitvoering)

Met een grote accu krijg je een grotere actieradius. Maar als gevolg van het extra gewicht van de accu kan het voertuig minder beladen worden. Het is dus van belang op het beste voertuig voor jouw bedrijf samen te stellen.

Fiat E-Ducato voor jouw onderneming

Met de E-Ducato van Fiat professional heeft ESA een veelzijdige bus die aan te passen is aan jouw bedrijf.

Wil je meer informatie?

Naam*
Email adres*
Telefoonnummer
*verplicht veld

Data gedreven ondernemen

Datagedreven ondernemen

Werk jij al datagedreven en ben je helemaal klaargestoomd voor de toekomst?

Gebruik data op een manier die waardevol is voor jouw organisatie. Vandaag de dag is datagedreven ondernemen enorm hot en happening. En daarom is een digitale transformatie een pure must om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst. Voor veel organisaties is het dan ook niet de vraag of ze datagedreven moeten worden, maar hoe. Dus laten we groot denken maar klein beginnen.

Kijk bijvoorbeeld naar een organisatie als bol.com of Thuisbezorgd.nl. Het zijn bekende voorbeelden van organisaties die enorm succesvol zijn. Zij zijn namelijk volledig opgebouwd rondom data. Dat is hun kracht! Maar dan heb je als organisatie al die data tot je beschikking…en dan?

Datagedreven werken

Allereerst beginnen we met het begrip. Want wat is datagedreven werken nu precies? Heel simpel gezegd is datagedreven werken het sturen op basis van onbewerkte feiten en ruwe data. Het is een relatief nieuwe manier van werken waarbij men beslissingen neemt én onderbouwd met behulp van data. Veel ‘traditionele’ organisaties maken hier nog geen gebruik van en vaak vindt de besluitvorming nog plaats op basis van het onderbuikgevoel, het ‘we hebben het altijd zo gedaan’. Dus laten we daar eens verandering in brengen.

Laat data vóór je werken

Eigenlijk heel jammer dat het op deze manier nog steeds plaatsvindt. Organisaties verzamelen namelijk al zoveel gegevens over klanten en de bedrijfsvoering. Maar alleen data is echter niet genoeg. Je kunt nog zoveel data hebben maar dat zorgt helaas nog niet voor een datagedreven onderneming. Een kleine hoeveelheid aan betrouwbare data kan véél waardevoller zijn voor jouw organisatie dan een grote hoeveelheid aan uiteenlopende data. En daarom liggen er ontzettend veel kansen in het datagedreven ondernemen. Echter moet je wel eerst investeren, maar daar pluk je al snel de vruchten van. Datagedreven organisaties blijken namelijk juist kosten te besparen en meer resultaten te behalen, denk aan: sales, winst, marges, tijd en meer. Processen kunnen zo efficiënt mogelijk worden ingericht, waardoor beslissingen sneller maar ook accurater genomen kunnen worden. Je bent als organisatie veel flexibeler en beter schaalbaar.

Begin klein maar denk groot

Alle organisaties hebben het potentieel om betere besluiten te nemen die sterk onderbouwd zijn. Alleen betekent het voor bestaande organisaties een omslag in bedrijfsvoering, de mindset en de cultuur. En ondanks deze groeiende behoefte om data te verzamelen heeft bijna 80 procent van de Nederlandse bedrijven moeite met de implementatie van een datagedreven operatie.

Overstappen op een nieuwe manier van werken doe je niet van de éne op de andere dag. Dat begrijpen wij compleet. Op dit moment heeft namelijk slechts één op de zes bedrijven (ofwel 16 procent) de tools, technologie, datacultuur en de visie om als een datagedreven onderneming te worden beschouwd. Daarom helpen wij jou hierbij met vijf tips om een datagedreven cultuur te bevorderen binnen jouw organisatie. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je als bestaande organisatie – stapsgewijs – een transformatie moet doorstaan. En hier zullen uitdagingen bij komen kijken maar het zorgt er wel voor dat je organisatie schaalbaarder wordt waardoor je snel kunt groeien en hierdoor wendbaarder bent.

Benieuwd hoe Patrick Schols van Euro-Rijn Global Logistics Power BI toepast binnen de organisatie en grote stappen maakt met datagedreven ondernemen? Bekijk het webinar terug ‘De kracht van data’.

Verzamelen, ordenen en visualiseren

Om datagedreven te ondernemen is het belangrijk dat er eenvoudig en snel inzicht is in jouw data. Dit wordt gedaan met behulp van Business Intelligence oplossingen zoals Power BI. Een oplossing die veel gebruikt wordt door organisaties om datavisualisatie door middel van dashboarding te realiseren. Een dashboard is voor jouw organisatie een informatie management instrument die een duidelijke visualisatie weergeeft van de data in een behapbare samenvatting. Hak knopen door op basis van actuele, realtime inzichten. Want een goed ingericht dataplatform is essentieel.

Wil je weten hoe je een dashboard opbouwt en visueel maakt voor jouw organisatie? Zie geen stappen over het hoofd en download gratis het E-book ‘de stappen naar een mooi dashboard met data’. Of neem contact op.

Transitievergoeding

Transitievergoeding, het is een term die veel voorkomt bij ontslag. Maar wat betekent het eigenlijk? Wanneer heb je er recht op? En hoe kun je een transitievergoeding berekenen? Dit zijn de meest gestelde vragen door onze klanten die hulp nodig hebben bij een geschil over ontslag.

Lees hieronder alles wat u moet weten en hoe we u kunnen helpen. Meer informatie vindt u op onze blog.

Wanneer ontvang ik een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een wettelijk vastgestelde vergoeding die u krijgt bij ontslag. Dankzij deze regeling is het voor werkgevers betaalbaarder om mensen die al langere tijd in dienst zijn te ontslaan. Aan de ene kant is deze vergoeding bedoeld als compensatie voor het baanverlies van een werknemer. Aan de andere kant moet deze vergoeding helpen bij de overstap naar ander werk en de duurzame inzetbaarheid van de werknemer.

Vanaf 2020 heeft heeft iedere werknemer vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Het maakt niet uit of uw arbeidsovereenkomst nu wordt opgezegd door uw werkgever, wordt ontbonden door de kantonrechter op verzoek van uw werkgever of uw contract niet wordt verlengd op initiatief van uw werkgever. Ook bij ontslag na twee jaar ziekte heeft u recht op een vergoeding. Soms heeft u ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt.

Hoe bereken ik mijn vergoeding?

De hoogte van uw transitievergoeding hangt af van enkele factoren. Denk hierbij aan het aantal dienstjaren, uw leeftijd en bruto salaris. U kunt de vergoeding berekenen aan de hand van een formule die hiervoor is gemaakt. Op deze manier heeft u voor het onderhandelen alvast een idee.

Maximale vergoeding

De maximale transitievergoeding ligt in 2021 op een bedrag van €84.000. De minister beoordeelt jaarlijks of dit bedrag verhoogd moet worden. Is het jaarsalaris hoger dan dat bedrag? Dan bedraagt de maximale vergoeding maximaal een jaarsalaris. Er is ook geen vergoeding verschuldigd wanneer de werknemer met pensioen gaat.

transitievergoeding

4 tips voor een veilige ketel

Je cv-ketel zorgt iedere dag voor een aangename temperatuur en lekker warm water. Als hij goed onderhouden is, tenminste. Want slecht onderhoud zorgt niet alleen voor een koude douche. Wist je dat je er ook ziek van kunt worden? En het kan zelfs tot levensgevaarlijke situaties leiden. Gelukkig is een veilige ketel helemaal niet moeilijk. Wij geven je 4 tips!

1. Voorkom legionella in de leidingen

Als de watertemperatuur in je ketel te laag is afgesteld, kan er legionella in de warmwaterleidingen komen. Stel de temperatuur daarom af op 60 of 70 graden Celcius. Lees in de handleiding hoe dit moet, of vraag het een onderhoudsmonteur. Heb je een tijdje geen gebruik gemaakt van heet water, bijvoorbeeld vanwege een vakantie? Laat dan eerst 15 minuten heet water uit je kraan stromen. Zo verwijder je eventueel ontstane legionella.

2. Hang koolmonoxide- en rookmelders op bij je ketel

Pas op voor een (gas)lekkage of vrijkomende koolmonoxide. Koolmonoxide – ook wel bekend als CO – is een reukloos gas dat ontstaat bij verbranding. Een goed werkende cv-ketel voert koolmonoxide netjes af. Maar bij een lekkage kan het gas zich verspreiden en kun je het ongemerkt inademen. Te veel koolmonoxide in je bloed leidt tot een koolmonoxidevergiftiging. Je voelt je dan duizelig, hoofdpijn en vermoeid. Uiteindelijk kun je bewusteloos raken en zelfs overlijden. Daarom is een CO-melder onmisbaar.

Een melder in elke ruimte

Plaats een CO-melder in de ruimte waar je cv, boiler of geiser hangt. Zorg daarnaast voor minstens één rookmelder op elke verdieping. Zéker in de buurt van je wasdroger. Want dat is, samen met de vaatwasser, één van de belangrijkste veroorzakers van woningbrand.

3. Schakel erkende monteurs in voor ketel onderhoud

Kies alleen voor erkende onderhoudsmonteurs. Die herken je aan het keurmerk van installatiebranchevereniging Techniek Nederland. Erkende onderhoudsmonteurs kunnen alle belangrijke controles uitvoeren. En ze werken altijd volgens de laatste veiligheidsnormen. Eerst even het keurmerk checken dus, voor je een monteur inschakelt.

Check je verzekering

Goed onderhoud van je cv-ketel wordt soms zelfs door verzekeringsmaatschappijen geëist. Check daarom je eigen brand- of inboedelverzekering. Ook ketelleveranciers verlangen goed onderhoud als voorwaarde om gebruik te kunnen maken van garantieafspraken. In de garantievoorwaarden kun je zien hoe vaak de ketel moet worden onderhouden.

4. Sluit een onderhoudsabonnement af voor je ketel

De Eneco monteurs staan klaar om je te helpen bij ketel onderhoud en/of storing.

Het is duidelijk: een goed onderhouden ketel is een veilige ketel. Wil je zeker zijn van goed onderhoud, maar er zelf geen omkijken naar hebben? Kies dan voor KetelComfort® van Eneco. Dan weet je zeker dat er 24/7 erkende monteurs voor je klaar staan. Bij storingen én om je ketel in topconditie te houden. Dat is een gerust gevoel. Er zijn verschillende abonnementsvormen. En als je nu afsluit, krijg je een KetelCheck t.w.v. € 49,95. Ontdek dus snel welk abonnement bij jou past! Sluit dit venster om meer te lezen.

Verschillende pensioenleeftijden en AOW

Bij veel mensen is niet bekend dat er verschillende pensioenleeftijden bestaan voor de AOW en het aanvullende pensioen. Veel mensen weten dan ook niet wat dit voor hen betekent of hebben hier vragen over. In dit blog krijg je tekst en uitleg over de verschillende leeftijden en wat dit voor uw pensioen kan betekenen.

Meerdere pijlers pensioenleeftijden

Ons pensioenstelsel bestaat uit meerdere pijlers. De eerste pijler bestaat uit de AOW. De AOW is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. De AOW is een volksverzekering. Woont of werkt u in Nederland, dan bent u zeer waarschijnlijk verzekerd voor de AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt het AOW-pensioen uit. Indien je werkt bij een werkgever bouw je daarnaast ook vaak aanvullend pensioen op bij een verzekeraar of pensioenfonds. Jij en je werkgever betalen hier pensioenpremie voor. Het aanvullende pensioen wordt ook wel de tweede pijler genoemd. pensioenleeftijden.

AOW-leeftijd pensioenleeftijden

De AOW-leeftijd gaat bij ongewijzigd beleid van dit kabinet in stappen omhoog. De AOW leeftijd is per 1 januari 2021 66 jaar en 4 maanden en gaat in stappen naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting en stijgt de AOW-leeftijd bij een jaar langer leven met 8 maanden. Dat is een afspraak die gemaakt is in het Pensioenakkoord. Eerder leidde een jaar langer leven tot een jaar later AOW. pensioenleeftijden.

Stijging levensverwachting

Indien de levensverwachting stijgt dan stijgt dus ook de AOW-leeftijd. Deze stijging wordt 5 jaar van te voren bekend gemaakt. In 2022 stijgt de AOW-leeftijd met 3 maanden naar 66 jaar en 7 maanden. In 2023 is de AOW-leeftijd 66 jaar en 10 maanden. De AOW-leeftijd is nu vastgesteld tot 2026 op 67 jaar. Bent u geboren na 31 december 1959 dan staat uw AOW-leeftijd dus nog niet vast, maar die is minimaal 67 jaar.

Eerste AOW-pensioen

U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt dus af van uw geboortedatum. Hier kunt u zien wat uw AOW-leeftijd is en voor mensen die geboren zijn voor 1959 wat hun geschatte AOW-leeftijd is. U kunt uw AOW dus niet eerder of later laten uitkeren. pensioenleeftijden.

Wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op via info@hzc.nl of 030-6006070 of ga naar www.hzc.nl

Morgana appel: Waarom dit de beste appel ooit is

Vanaf najaar 2021 zal de Morgana appel opnieuw verkrijgbaar zijn. Het areaal van Morgana groeit en daarmee gepaard het aantal beschikbare kilogrammen. De Morgana appel is de nieuwe sensatie op appelgebied. Het is een aantrekkelijke appel om te zien én zeer zeker ook om te proeven. De appel is knapperig met sappig vruchtvlees. Kortom de smaak is ongeëvenaard.

Smaak van de Morgana appel

Morgana heeft een ongeëvenaarde smaak. De appel is heerlijk zoet met een licht zuurtje. Het vruchtvlees is knapperig, crunchy en heerlijk sappig. Niet voor niets wordt de pay-off ‘extremely juicy’ gebruikt. “Door zijn heerlijke knapperige bite en zijn verfijnde smaak met tropische aroma’s en kruidige, anijsachtige toetsen verrast deze appel zelfs de kieskeurigste fijnproevers. Een supergezond, uiterst verfrissend en dorstlessend stuk fruit boordevol vitamine C.” Aldus Filip Lowette (algemeen directeur BFV). Het smaakprofiel van Morgana voldoet aan dat van de Noord/West-Europese consument. De appel die op het goede moment geoogst wordt is bloedrood, heeft precies de juiste hardheid en het suikergehalte is perfect.

Morgana appel: sappig
Morgana: Extremely Juicy

Sterke afzetpartijen binnen de Morgana Apple Group

Morgana wordt geteeld onder de Morgana Apple Group (MAG). Dit is een sterke groep van afzetpartijen binnen Europa. Voor Nederland ligt de regie bij Koninklijke Fruitmasters, voor België is dit de Belgische Fruitveiling, Krings Obstbau Vertriebs GmbH & Co. KG heeft de rechten voor Duitsland verworven en Melinda doet dit voor Italië.

Successtory clubrassen

Al jaren zien we in Nederland een krimp in de teelt van traditionele appelrassen. Behalve in de categorie ‘overige appelsoorten’ waaronder de clubrassen is er een stijging waar te nemen. Dit duidt er op dat nieuwe clubrassen wel degelijk een succes kunnen worden. Bron CBS: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/84499NED/table?dl=5A6BF

Doordat afzetpartijen achter een ras gaan staan zijn er uitgekiende marketing campagnes die de appel tot een succes kunnen maken. De beste voorbeelden hiervan zijn onder andere Kanzi en Pink Lady. De Morgana-appel spiegelt zich dan ook graag aan deze twee rassen.

Voor meer informatie: www.fruitmasters.nl

Starten met wielrennen, je doet het bij TVZ

‘Starten met wielrennen, je doet het bij TVZ’. Op deze oproep van de Triathlon Vereniging Zeewolde kwamen negen enthousiaste deelnemers af. Van startende wielrenners tot triathleten in de dop. Aan Jeroen Liefhebber en mij de schone taak om iedereen de basisbeginselen van het wielrennen bij te brengen. Een verslag over schakelen, waaier rijden en hoe je met koffie en ijs altijd weer thuiskomt.

De basis van het wielrennen

Geen training zonder fiets. Dus stonden de deelnemers eind augustus klaar met geleende, fonkelnieuwe en weer uit de schuur gehaalde racefietsen. Iedereen met gezonde spanning voor wat er zou komen. Na een kennismakingsrondje en uitleg over veiligheid en signalen gingen we op pad.

Op een rustig deel van het industrieterrein werd er geoefend met remmen, de voeten losklikken en schakelen. Voor sommigen ging er een wereld open toen zij het ‘grote blad’ ontdekten op de fiets. Ook het rijden in een groep was een nieuwe ervaring voor de meesten.

Opbouwen en vertrouwen krijgen

Elke training kwamen er nieuwe elementen bij en herhaalden we onderdelen uit de vorige training. Stap voor stap kreeg iedereen meer vertrouwen in de fiets en in zichzelf. Al fietsend een bidonnetje neerzetten op straat en weer oppakken? Geen probleem! En ook een bandenwissel gaat lukken na de demonstratie van Jeroen.

Drie dinsdagavonden en twee zaterdagochtenden trainden we. De afstanden werden langer en het tempo hoger. We oefenden met het rijden in een waaier, de windmolens als onze gids. In onderlinge wedstrijdjes en achtervolgingen kwam het competitiegevoel naar boven. Jeroen en ik moesten zelf ook ‘volle bak’ rijden om de echte fanatiekelingen los te kunnen rijden.

Gezelligheid bij IJstijd

De eerste duurrit was best even spannend voor sommigen. Niet zo gek want voor een paar deelnemers zou deze 65 kilometer sowieso een persoonlijk record worden. Als je ook nog twee klimmetjes voor je kiezen krijgt op de Veluwe, dan is een koffiestop wel even lekker.

Waar kan dat beter in Garderen dan bij ‘IJstijd’? De echte ‘dare devils’ namen zelfs nog een bolletje ijs bij de koffie. Kan ijs echt naar je benen zakken tijdens het fietsen? Ik weet het nog steeds niet, maar ik weet wel dat iedereen weer thuiskwam in Zeewolde.

Nieuwe beginnerscursus in het voorjaar

In april 2022 sta ik samen met Jeroen weer klaar om training te geven aan een nieuwe groep starters. Ik heb er nu alweer zin in! Wil je je alvast aanmelden? Stuur dan een mail naar marijetvz@gmail.com. Of houd de TVZ website in de gaten voor de laatste informatie. Starten met wielrennen, je doet het bij TVZ!

<img src=”fotostarters.jpg” alt=”Starten met wielrennen, je doet het bij TVZ, foto van de beginnerscursus in 2021″/>

De (on)mogelijkheden van begeleiding

‘We gaan studenten met een ondersteuningsvraag niet bij de drempel afwijzen’

Sinds zeven jaar werkt XXXX als studentendecaan bij Hogeschool XXX. Samen met zijn collega-studentendecaan spreekt hij studenten, geeft hij presentaties tijdens open dagen en verzorgt hij alle voorlichting over studeren met een functiebeperking. Hij vertelt over de (on)mogelijkheden van begeleiding op school aan studenten met een ondersteuningsvraag. “Het is echt met elkaar zoeken wat kan.”

Decaan geeft begeleiding aan studenten met een ondersteuningsvraag
Begeleiding op school

“Met zo’n 1600 studenten en 200 medewerkers zijn we een kleine club. Alle studenten en medewerkers kennen ons als studentendecanen. De positionering gaat ook steeds beter. Inmiddels ziet iedereen de meerwaarde ervan in. Elke opleiding kent daarnaast studentencoördinatoren. Met hen hebben we veel afstemming.

Veelvoorkomende ondersteuningsvragen bij begeleiding

Tot wel tachtig procent van onze doelgroep heeft te maken met dyslexie en ADD. Omdat we een sociale opleiding hebben, zijn er minder studenten die binnen het autismespectrum vallen. Wel is er soms sprake van een fysieke handicap. Voor studenten die ondersteuning op het gebied van hun financiën nodig hebben, is er vanuit de gemeente XXX het speciale financieel spreekuur MoneyFix. Studenten kunnen zich via mij daarvoor inschrijven. En we zien veel studenten met stressklachten. Deze laatste groep doet het sinds de coronatijd beter, omdat ze minder prikkels krijgen. Maar de studenten met ADD hebben het juist wel moeilijker, zij missen het interactief leren.

We zijn eerlijk over de (on)mogelijkheden

Wij hebben een visie, die breed gedragen wordt. We nemen alle wettelijke taken serieus, maar er ligt niet veel vast op papier rondom ons beleid. Omdat we een kleine school zijn, zijn onze middelen beperkt. Het is echt zoeken met elkaar wat kan. Ik probeer richting studenten altijd heel eerlijk te zijn, ook over de onmogelijkheden. Neem als voorbeeld een student met autisme die als droom heeft om de Pabo te doen. Dan bespreken we duidelijk voor aanvang van de studie dat we het proberen. En dat we het eerste jaar echt kijken of we het zien zitten. We gaan iemand niet bij de drempel afwijzen.

Mocht het niet lukken, dan komt de ‘nee’ vanzelf. Het is belangrijk om toch te proberen of de droom haalbaar is.

xxxxx

Empathisch en uitnodigend

Ik probeer als studentendecaan zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Veel studenten durven niet open te zijn, ze krijgen veel afwijzingen. Dan helpt het om in de gesprekken empathisch, uitnodigend en laagdrempelig te zijn. Zelf kan ik altijd genoeg leren. Omdat wij een sociale opleiding zijn, hebben we veel docenten met kennis vanuit de medische hoek en op het gebied van welzijn. We leren onderling van elkaar. Daarnaast zit ik in het XXXX; de XXXX in het Hoger Beroepsonderwijs. Binnen dat netwerk worden ook veel ervaringen uitgewisseld.

Geen ‘quick fix’

Ik zou willen dat het onderwijs meer flexibel is, dat het meer aansluit op de specifieke kwaliteiten van een student. In de begeleiding bestaat er geen ‘quick fix’, zelfs niet als de voorzieningen er zijn. Het is knokken, maar als het je passie is, ben je daartoe bereid. Bij veel studenten met ADD bijvoorbeeld zit de beperking niet in hun zelf, maar in de manier waarop wij het onderwijs vormgeven en hoe de omgeving is.”

Deel ook jouw verhaal!

Wat betekent inclusie binnen jouw onderwijsinstelling? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Gerelateerde items

https://ecio.nl/ervaringsverhalen/

3 dingen die je kunt doen om gemakkelijk en gezond af te vallen. Met handige shop tip!

afvallen

Hang je al een tijdje op hetzelfde gewicht en lukt het maar niet op af te vallen? Heb je voor je gevoel alle diëten al een kans gegeven maar dat niets werkt? Ben je inmiddels zo gefrustreerd dat je gewoon maar weer alles eet? Begrijpelijk. En toch is afvallen gemakkelijker dan je tot nu toe hebt gedacht en kun je dit op een gezonde manier doen!

De reden dat je niet afvalt

We zijn gewoontedieren. Het liefst veranderen we niets aan onze leefstijl (vandaar dat het ook zoveel moeite kost als je weer iets nieuws begint). Gelukkig hebben we ook zoiets als motivatie en zijn de meeste onder ons nieuwsgierig. Maar dit ebt weg, na 2, 3 maanden. En dan? Heb je je gedrag zodanig verandert dat je er een (nieuwe) gewoonte van hebt gemaakt? En dus het afvallen door kunt zetten?

Mijn gok is van niet. Omdat je weer het zoveelste dieet bent begonnen. En heel eerlijk, dieten zijn gedoemd om te mislukken. Omdat ze bijvoorbeeld een hele voedingsgroep weglaten. Zoals het keto-dieet waarbij je vrijwel geen koolhydraten eet. Of het werkt? Jazeker! Maar wel voor maar 2,3 maanden. Dan heb je toch echt weer trek in gewoon een keertje pasta. Of die ouderwetste boterham, toch?

De truc om gemakkelijk af te vallen is om je eigen lichaam te leren kennen. Waar heeft jouw lichaam nu behoefte aan? Misschien vind jouw lichaam het wel helemaal niet fijn om weinig koolhydraten te eten. Of doe je het juist heel goed op een hogere eiwitinname. De volgende simpele tips werken in ieder geval voor iedereen.

Dé tips om af te vallen

Tip 1 Check het etiket

Check de etiketten van de producten die je koopt! Je wilt kiezen voor producten die zoveel mogelijk onbewerkt en natuurlijk zijn. Zo wordt afvallen gemakkelijker. Dus kies producten met ingrediënten die je kent en uit kunt spreken. Ken je de ingrediënten op het label niet? Dan kent je lichaam ze ook niet en kost het ontzettend veel energie om ze te verteren.

Over het algemeen geldt: als je een ingrediënt niet kunt uitspreken, kies dan voor een alternatief met meer natuurlijke ingrediënten. Hier lees je meer over het begrijpen van etiketten.

Tip 2 Let op verborgen suikers om sneller af te vallen

Als je toch het etiket aan het lezen bent, kijk dan ook even hoeveel (toegevoegde) suikers je product heeft. Ik snap dat je waarschijnlijk niet het type bent die suiker over alles strooit, sterker nog, je bent waarschijnlijk al heel bewust met je voeding bezig. Maar hoeveel suiker zit er in jouw onschuldige beschuitje? Of jouw 0% vet yoghurt?

De regel hier is ga voor producten met minder dan 5 gram suiker per 100 gram. Zo wordt afvallen een eitje!

Tip 3 Snack-ercise!

Wist je dat je niet perse naar een sportschool hoeft om af te vallen? Het is wel verstandig om zoveel mogelijk beweging in een dag te stoppen en dit kan door te snack-ercisen! Ik doe 30 squats bijvoorbeeld terwijl ik mijn theewater kook. Of ‘lunge’ de trap op. Wat dacht je van een paar push-ups tegen het aanrecht terwijl je wacht totdat de aardappeltjes koken of pak lekker de fiets naar die vriendin. Allemaal bewegingen die je spiermassa actief houden en dat wil je. Want zo verbrandt je meer calorieën in rust.

Shop tip!

Mocht je hem net gemist hebben: dé supermarkt shopping tip om af te vallen is dat je zoveel mogelijk voor producten kiest met 5 gram of minder toegevoegde suiker per 100 gram. Beter voor je lichaam, beter voor je waistline!

Meer weten? Lees hier verder.