Blog schrijven in ICM BlogLab

Je gaat dus een blog schrijven en dit publiceren op ons bloglab.

Hoe werkt het blog schrijven?

Omdat je met WordPress werkt, hoef je eigenlijk niets van html-codes of programmering af te weten. Wel is het handig je een klein beetje in te lezen, zodat je wel ongeveer weet wat er gebeurt. Daarover vind je op de DLO wat basisinformatie. Hier beperk ik me tot de meest praktische zaken over de werking van WordPress.

Continue reading

Hoe kan je als je gaat samenwonen kosten besparen?

Het moment is daar. Na maanden zoeken vonden jullie eindelijk jullie droomhuis. Het klussen en inrichten kan beginnen. Natuurlijk weet je dat een nieuw huis en samenwonen de nodige kosten met zich meebrengt. Maar waar kan je als je gaat samenwonen kosten besparen?

Al die meubels. Hoe pak je dat aan?

Nu je de sleutel hebt van jullie droomhuis wil je alles zo snel mogelijk inrichten. Waar kies je voor? Een nieuwe bank of toch die tweezits die je partner al had staan? Het is super leuk om alles nieuw te kopen en samen een nieuwe sfeer of stijl te creëren. Maar wat doe je dan met alle huidige meubels? Een goede tip is om deze nog voor je verhuizing te verkopen. Zo leveren deze je toch nog wat geld op voor bij je nieuwe bank. Maar het scheelt je ook in de verhuiskosten of een ritje met die gehuurde bestelbus.

Toeslagen, heb je er nog recht op?

Niemand zit erop te wachten. Die enveloppe van de belastingdienst. Nu je samenwoont verandert ook jouw financiële situatie.  Eerder had je misschien nog recht op zorgtoeslag of huurtoeslag, is dat nu nog wel zo? Vanaf het moment dat je samenwoont kan het zijn dat je ook toeslagpartners wordt. Het is handig om dit vooraf goed te bekijken. Zo voorkom je dat jij een enveloppe ontvangt met de boodschap toeslagen terug te betalen. Dat geld gebruik je toch liever om samen te vieren dat jullie samenwonen?

Samenwonen. Zonder. Gedoe.

Niet heel gezellig, maar wel de moeite waard. Een avond samen jullie verzekeringen doornemen. Jullie hebben allebei een zorgverzekering en/of schadeverzekeringen. Is dat nog allemaal wel nodig? Dubbele verzekeringen betekent ook dubbele premie. Zo levert een avond samen ineens voordeel op. Je hebt nu samen een woning waardoor je ook samen kan verzekeren. Met de woonverzekeringen van OHRA zijn jullie woning en inboedel nooit onderverzekerd. Dat noemen wij Samenwonen. Zonder. Gedoe.

Bereken hier je premie

Kunnen we XTC ooit drinken?

Stel dat ik op en zaterdagmiddag de slijterij in loop en naast het schap speciaalbier en alchoholvrije wijn ook kan kiezen uit een portie XTC. Is dit een beeld wat heel dichtbij is of nooit gaat bestaan? Zou legaliseren van XTC een optie kunnen zijn voor de huidige problemen. Het debat hierover wordt gekenmerkt door een vele toon bij zowel voor- als tegenstanders. Zogenaamde meningen en feiten worden vermengd en worden net zo onduidelijk als de hoeveelheid MDA per pil. Tijd om eens de drie belangrijke meningen van de tegenstanders naast de feiten te zetten.

Neemt door legalisering het gebruik en verslaving toe?

Onder legalisering versta ik niet dat XTC vrij verkrijgbaar is. Dat het in schapen ligt bij een apotheek of slijterij en iedereen boven de 18 het vrij kan aanschaffen. De uitgifte zal conform de opiumwet van 1928(!) plaatsvinden. Deze wet deelt drugs in twee categorieën in; harddrugs, lijst 1 en softdrugs, lijst 2. Het zal je niet verbazen dat lijst 1 bestaat uit cocaïne, heroïne en LSD maar ook XTC. Lijst 2 bestaat uit veel grassoorten. Voor lijst 2 heeft de overheid een kader geschept waaronder verkapt softdrugs kan worden verkocht. Uit meerjarige studies blijkt dat het gebruik onder jongeren (12-16jr) van softdrugs afneemt.

Met deze resultaten kan dit kader dan ook voor de uitgifte van XTC worden gebruikt. Plaats het in lijst 2 en schep een kader wat rekening houdt met de volksgezondheid. Een idee is bijvoorbeeld een drugrijbewijs. Met dit rijbewijs kun je monitoren wie wat gebruikt en kans op overdosis verkleinen.

Het verslavende karakter van XTC verdient een kleine voetnoot. XTC activeert serotine in de hersenen. Dit is een lichaanseigen stof. XTC schud als het ware de serotineboom in je hersenen leeg . Dit geeft het fijne warme mellow gevoel. Het duurt minimaal 6 tot 8 weken voordat het lichaam de boom weer gevuld heeft. Elke week XTC gebruiken heeft dus geen zin omdat simpelweg je niet dezelfde beleving hebt. De boom is niet tot nauwelijks gevuld. Dus qua verslavingsgevaar is het niet vergelijkbaar met harddrugs. Nog een reden voor een transfer naar lijst 2.

Is XTC een dodelijke drugs?

Het klopt dat er doden vallen bij het gebruik van XTC. Net zoals bij sporten en alcoholgebruik. Dat is een gegeven. Maar is het nu meer of minder en is het daarom meer of minder gevaarlijk om XTC te nuttigen. Wat zijn de cijfers?

Uit cijfers van Jellinek blijkt dat de afgelopen 20 jaar er ongeveer 830.000 gebruikers zijn van XTC. In die zelfde periode zijn 64 ‘XTC ‘doden’ te betreuren. Alleen bij driekwart van die doden was de doodsoorzaak niet bekend. Of anders gezegd niet doordat de stof MDMA in het bloed was aangetroffen. Voor het argument blijven we even bij het getal 64. Is dat veel? Bij sporten vallen jaarlijks 150-200 doden en alcohol kost bijna 5.000 mensenlevens per jaar.

Toch voelt het dat XTC gebruik extreem lethal is. Of lopen werkelijkheid en perceptie door elkaar? We kunnen wel vaststellen dat een alcohol dode omgekeerd onevenredig veel aandacht krijgt dan een XTC dode. Wil je graag op je laatste reis met chocolade letters in krant. Neem een pilletje!

Moet legalisering van XTC alleen internationaal invoeren en niet nationaal?

De XTC die in Nederland wordt geproduceerd is voor 75% bestemt voor de export. Simpelweg zou je kunnen stellen dat met legalisering je maar 25% van het probleem oplost. Met de problemen bedoel ik de gevolgen van deze illegale productie. Dus het dumpen van afval in de natuur en het onder druk zetten van boeren en bestuurders voor productieplaatsen.

Die 25% is dan ook niet de totale oplossing maar juist het begin van de oplossing. Het huidige internationale sentiment over (hard)drugs is repressie. Onze nationale opiumwet is door een voorbeeld van. Toch gedogen wij softdrugs, Dat gedogen wordt internationaal gezien als een alternatief op repressie. Voor XTC sta ik ook een vorm van gedogen voor. Alleen wel met duidelijke en heldere afspraken. Zodat gebruiker, handhaver en verstrekker duidelijk zicht hebben op speelveld. Ik ga ervan uit dat dit een ‘succes ’wordt. Hiermee kunnen we dan internationaal de boer op om die 75% te legaliseren. Heldere afspraken voor legale handel met heldere afvalstromen.

Hoe komen we uit de loopgraven van de War on Drugs?

Voor – en tegenstanders zijn het over één ding eens. Het huidige beleid werkt niet! De War Against Drugs heeft over de jaren heen miljarden dollars gekost en het drugsgebruik is niet verminderd. In tegendeel.

Is het niet tijd om samen te definiëren wat we niet willen. Dat kan als uitgangspunt dien om te komen tot een gezamenlijk pad. Om tot dat pad te komen moeten we waakzaam dat we fictie en werkelijkheid goed scheiden. Wat zijn cijfers en wat is perceptie. Wat is hard en softdrugs. Hoeveel doden, wat is verslaving en wat recreatiefgebruik?

Door goed gecontroleerde en meetbare experimenten te doen kunnen we kleine stapjes zetten naar een vorm van legaliseren.

Zodat een slijter niet alleen een vergunning van de Drank- en Horecawet moet aanvragen maar ook langs het loket van Opiumwet kan gaan.

Over AllesOverPensioen

AllesOverPensioen is een nieuw pensioeninitiatief en heeft als doel om voor iedereen die in Nederland woont of werkt het onafhankelijke startpunt te zijn voor het vinden van informatie over je pensioen.

Heb je een specifieke vraag over je pensioen, wil je meer weten over het pensioenstelsel of ben je gewoon nieuwsgierig? AllesOverPensioen zal je proberen je hierbij te helpen.

Wij streven naar een wereld waarin iedereen zijn of haar financiële toekomst kan veiligstellen. Om die reden is alle informatie op de website gratis beschikbaar. Daarnaast zullen we nooit informatie van of over onze gebruikers delen met derden. Wat jij op onze website doet of leest, gaat niemand anders wat aan.

Op dit moment zijn we bezig zoveel mogelijk informatie over pensioen in kaart te brengen. Dit betreft informatie over het Nederlandse pensioenstelsel en pensioenaanbieders, maar ook boeken, opleidingen, evenementen, en pensioenbegrippen. Wij brengen het in kaart, koppelen het aan andere informatie, en maken het doorzoekbaar voor je.

Verder zullen we informatie toevoegen over specifieke situaties. Ben je in loondienst? Of juist zelfstandige? Wil je weten wanneer je pensioen kunt gaan of juist wat de mogelijkheden zijn om langer door te werken? Selecteer jouw situatie, zoek de informatie die voor jou relevant is en ga aan de slag.

De website is nog volop in ontwikkeling, en we verwachten in januari en februari 2020 extra functionaliteiten en informatie toe te kunnen voegen.

Heb je vragen of suggesties, laten het ons weten via de contactpagina.