Blog schrijven in ICM BlogLab

Je gaat dus een blog schrijven en dit publiceren op ons bloglab.

Hoe werkt het blog schrijven?

Omdat je met WordPress werkt, hoef je eigenlijk niets van html-codes of programmering af te weten. Wel is het handig je een klein beetje in te lezen, zodat je wel ongeveer weet wat er gebeurt. Daarover vind je op de DLO wat basisinformatie. Hier beperk ik me tot de meest praktische zaken over de werking van WordPress.

Continue reading

Bali bezoeken tijdens het regenseizoen.

De meeste mensen boeken hun tickets voor Bali niet tussen december en maart of haasten zich zelfs naar Bali wanneer het regenseizoen begint. Ze gaan ervan uit dat het de hele dag zal regenen en dat ze overdag nergens heen kunnen. Maar … het regenseizoen is eigenlijk een geweldige tijd van het jaar om op het eiland te zijn. Dit is waarom.

Een gegarandeerde plek in je favoriete café

Als je ooit in het hoogseizoen naar Bali bent geweest, heb je misschien gemerkt dat veel plaatsen erg druk zijn. Het is moeilijk om een ​​plekje te krijgen in je favoriete café voor lunch of diner omdat het vol zit! In het regenseizoen zijn er echter minder mensen op het eiland. Natuurlijk zijn er nog steeds bezoekers, maar het vinden van een plek in je favoriete restaurant of strandclub is zeker een stuk eenvoudiger!

Sisterfields cafe in Seminyak

Weinig verkeer

Misschien niet iets wat je van een tropisch eiland mag verwachten, maar verkeersopstopping op Bali is een serieus probleem en kan een behoorlijke chaos zijn. Wanneer je Bali tijdens het regenseizoen bezoekt, zul je lang niet zoveel verkeer hebben als in de zomer en kom je met de scooter zeker sneller van A naar B!

Goedkopere verblijven

Een grote JA voor een bezoek aan Bali in het regenseizoen, omdat het veel goedkoper is om in het ‘laagseizoen’ te verblijven. Hotels, villa’s en Airbnb’s kunnen zelfs tot 50% goedkoper worden tijdens het regenseizoen. Je kan makkelijk vier weken blijven voor dezelfde prijs van twee weken in het hoogseizoen. Hallo langer verblijf!

Goedkopere vluchten

Je vlucht wordt ook goedkoper. Moeten we meer zeggen … Waar wacht je nog op? Kijk op Skyscanner, Googleflights of Cheaptickets hoe je je goedkoopste vlucht kunt vinden!

Groen

De regen maakt Bali nog mooier dan het al is. De sawa’s (rijstvelden) zijn ongelooflijk groen, watervallen zijn een must om te bezoeken en de natuur is gewoon weelderig. Alles wordt een beetje groener en bomen worden een beetje groter. Wij houden ervan!

Dromerige zonsondergangen

Je denkt misschien dat de zon niet veel schijnt in het regenseizoen, maar niets is minder waar. Zonnige dagen zijn heel gebruikelijk in het regenseizoen! En nog beter zijn de suikerspin luchten en zwoele zonsondergangen, het is te magisch om te missen!

Zonsondergang, in Kuta

Dansen in de regen

Tenslotte. Het is misschien altijd beter dan in de winter waar je bent gevestigd. Ontsnappen aan de kou is altijd een goed idee! En als het regent, hang je rond in je favoriete café, kijk je naar Netflix en bestel je roomservice, ga je lekker yoga-stretchen of plons je gewoon in het zwembad en dans je in de regen.

Overweeg je tijdens het regenseizoen naar Bali te reizen? Niet aarzelen maar doen!

Fijne reis!

Geen tekstbegrip zonder voorkennis

Tekstbegrip is een high-stakes vaardigheid, dit wil zeggen dat er belangrijke gevolgen zijn voor de persoon wiens tekstbegrip getoetst wordt. Denk hier, bijvoorbeeld, aan het krijgen van een diploma of het kiezen voor een vervolgopleiding. Omdat dit het geval is geven wij kinderen jarenlang les in tekstbegrip en ouders kopen dure extra trainingen in. Leerlingen worden immers doorlopend op deze vaardigheid getoetst, van de (eind)toetsen in het po tot het eindexamen van het vo, bij Nederlands en bij vreemde talen.

Het belang van tekstbegrip

Cito onderstreept het belang van tekstbegrip op zijn website als volgt: ‘Voor veel kinderen gaat er een wereld open als ze begrijpend leren lezen. Zelf kunnen analyseren wát een schrijver precies zegt, voor wie en met welk doel: dat zijn essentiële vaardigheden. En vormt een basis voor alle vakken (…).’

Het klinkt zo eenvoudig: je geeft kinderen een tekst, zij lezen deze en beantwoorden vragen die nagaan in hoeverre ze de inhoud hebben begrepen. Maar is dit wel een eerlijke manier, dat wil zeggen objectief en cultuurvrij, met gelijke kansen voor alle leerlingen?

David Ausubel schreef in 1968 al dat de ‘belangrijkste factor die het leren beïnvloedt, is wat de leerling al weet. Stel dit vast en leer hem [sic] dienovereenkomstig’. Als wij dit weten, is het dan eigenlijk niet raar dat men hier nauwelijks rekening mee lijkt te houden als het om tekstbegrip gaat? Er wordt op school veel geoefend met tekstbegrip en tekstverklaring is een onderdeel van ons nationale toets- en examenprotocol. Het kennisplatform Ensie, oorspronkelijk de Eerste Nederlandse Systematisch Ingerichte Encyclopaedie, legt het als volgt uit: ‘Bij tekstverklaren is het doel om te achterhalen hoe een bepaalde tekst is opgebouwd en waar de tekst precies over gaat. Hierbij let je op specifieke onderdelen van de tekst.’ Als je hun definitie verder leest, zie je dat tekstverklaren vooral gezien wordt als een technische c.q. instrumentele vaardigheid, alsof het gaat om het volgen van een procedure. Maar is dit terecht?

Twee artikelen, één betrekkelijk oud (uit 1988) en één nieuw (uit 2019) en een heleboel artikelen ertussen trekken deze definitie en het daarbij behorende onderwijs in twijfel.

Relatie leesvaardigheid en tekstbegrip

In 1988 publiceerden Donna Recht en Lauren Leslie een interessant artikel. Zij onderzochten de relatie tussen leesvaardigheid en tekstbegrip. Specifieker, zij onderzochten hoe voorkennis van het onderwerp van een tekst het begrijpen en onthouden van wat er gelezen wordt beïnvloedt. Hierbij vergelijken ze leerlingen met een hoog en laag vermogen tot begrijpend lezen door 64 leerlingen in de onderbouw van de middelbare school in vier even grote groepen op basis van vooraf gemeten leesvaardigheid (hoog en laag) en vooraf geschatte hoeveelheid voorkennis over het onderwerp – honkbal – (hoog en laag) te verdelen. Je had dus leerlingen die goed konden lezen en relatief veel wisten van honkbal, goed konden lezen en weinig wisten van honkbal, minder goed konden lezen en veel van honkbal wisten en minder goed konden lezen en weinig van honkbal wisten. Na het stillezen van een verslag van een halve slagbeurt van een honkbalwedstrijd voerden de leerlingen een aantal taken uit, zoals op een niet-verbale wijze de gelezen tekst afbeelden op een bord met spelers die verplaatst kunnen worden[1], hardop het verhaal navertellen, het honkbalspel schriftelijk samenvatten en ten slotte zinnen uit het verhaal sorteren op basis van belang.

Het voert te ver om de resultaten op alle vier de metingen hier te bespreken, maar het meest saillante resultaat was dat slechte lezers met relatief veel voorkennis beter scoorden dan goede lezers met relatief weinig voorkennis. Met andere woorden, tekstbegrip is zeer afhankelijk van de hoeveelheid kennis je hebt van het onderwerp waar het verhaal over gaat; zelfs belangrijker dan leesvaardigheid.

Measure of Comprehension
Quantitative Measure of Comprehension
Errors in Comprehension

Tekstbegrip en onvoldoende kennis van inhoud

Het tweede artikel van Tenaha O’Reilly, Zuowei Wang en John Sabatini laat zien dat leerlingen moeite hebben met het begrijpen van een tekst die zij moeten lezen als zij niet voldoende kennis hebben van de inhoud van die tekst.

O’Reilly en collega’s onderzochten 3534 middelbare scholieren op 37 scholen in de VS. De leerlingen moesten vooraf een meerkeuze toets maken over hun feitelijke achtergrondkennis van het onderwerp van de te lezen tekst (ecosystemen) en een woordenschattest (44 woorden) waarin zij moesten aangeven of een woord gerelateerd was aan het onderwerp ecosystemen.

Na een reeks teksten over ecosystemen te hebben gelezen, volgde een toets met 34 items om te meten hoe goed ze de teksten hadden begrepen. Deze items maakten gebruik van het vermogen van de leerlingen om samen te vatten wat ze hadden gelezen, meningen en onjuiste informatie te herkennen met betrekking tot wat ze hadden gelezen en toe te passen door breder over de inhoud te redeneren.

Uit de resultaten bleek dat er een soort ‘prestatiedrempel’ was. Onder deze kennisdrempel was er nauwelijks een correlatie tussen hun achtergrondkennis en hoe goed zij de tekst begrepen maar boven de drempelscore nam het begrip toe naarmate de achtergrondkennis toenam, met andere woorden, de kinderen die meer wisten van ecosystemen scoorden hoger op tekstbegrip.

Hun bevindingen onderstrepen het belang van het voorkennis om een tekst te kunnen lezen en begrijpen. In een interview hierover zei O’Reilly dat ‘als we kunnen vaststellen dat leerlingen niet voldoende kennis hebben om een tekst te begrijpen, kunnen leraren achtergrondmateriaal verstrekken, bijvoorbeeld kenniskaarten, zodat leerlingen een context hebben voor de teksten die ze gaan lezen.’

Conclusie

Er is dus maar één conclusie: hoe wij begrijpend lezen en tekstbegrip meten, is nauwelijks objectief, niet cultuurvrij en oneerlijk. Immers, momenteel toetsen we tekstbegrip zonder voorkennis in acht te nemen. Dit betekent dat leerlingen die slecht uit de test komen wellicht geen slechte lezers zijn, maar de voorkennis missen om de tekst te kunnen begrijpen. En deze voorkennis kan ook cultuurbepaald zijn. Wat als ‘algemene kennis’ gezien wordt in een typisch Nederlands gezin (als die al bestaat) is heel anders dan algemene kennis in andere maatschappijen en werelddelen (d.w.z. culturen). Het benadeelt, dus, een heleboel leerlingen, de volgens de toets ‘slechte’ lezers die eigenlijk niet slecht blijken te kunnen lezen maar de voorkennis missen om een tekst te begrijpen.

En dus is de cirkel rond. Immers, Ausubel (1960) presenteerde de ‘advance organizer’- die ook in de vorm van een soort kenniskaart gemaakt kan worden – als strategie om leerlingen de nodige voorkennis te geven.

[1] Leerlingen moesten 10 cm groot houten honkbalfiguren op een 50X50 cm houten speelveld verplaatsen over het bord om het spel in de tekst na te spelen.

Stedentrip Porto: 10 x doen tijdens jouw bezoek aan Porto!

10 x doen tijdens stedentrip in Porto

Een van de mooiste steden die wij de afgelopen jaren bezocht hebben is zonder enige twijfel Porto. Deze Portugese parel heeft ons enorm verrast en smaakten meteen al naar meer. Met een prachtige haven, straatjes vol met authentieke Portugese huisjes, sfeervolle restaurants en veel leuke bezienswaardigheden is Porto wat ons betreft een echte must see. Ik heb 10 leuke to do’s voor je op een rijtje gezet. Staat een stedentrip Porto op jouw lijstje? Wist je trouwens dat je een lang weekend Porto al boekt vanaf 300 euro.

Luis-I brug

Wie in Porto is moet natuurlijk de Luis-I brug gezien hebben en er minimaal 1 keer overheen gelopen zijn voor de schitterende uitzichten. Daarnaast is een bezoek aan de haven beneden bij de brug ook een must, waarbij je heerlijk kunt genieten op de promenade, of op een terrasje van de uitzichten en de rivier de Douro (liefst onder het genot van een hapje en een drankje).

Luis-I brug - 10 x doen tijdens jouw stedentrip in Porto
Luis-I brug

Doe een portproeverij

Wanneer je in Porto bent kan een portproeverij eigenlijk niet achterblijven. Alle grote porthuizen van de wereld zitten in Porto, dus er is keus te over. Wanneer je niet een echte wijndrinker bent, is port misschien wel verrassend lekker!

Portproeverij bij de haven - 10 x doen tijdens jouw stedentrip in Porto
Portproeverij bij de haven

Boottocht over de Douro

Porto is de stad met de 6 bruggen over de rivier de Douro. Wij hebben flink wat gewandeld en op deze manier alle 6 de bruggen gezien en bezocht, maar voor veel mensen is een tochtje over de rivier met een boot in de stijl van de oude portboten langs de 6 bruggen een must-do. Het is even lekker ontspannen varen en genieten van de mooie uitzichten op en langs de rivier.

Maak een boottocht over de Douro en ontdek de 6 mooie bruggen
Maak een boottocht over de Douro en ontdek de 6 mooie bruggen

Bezoek Porto Cathedral

Breng een bezoek aan Porto Cathedral, een van de vele kathedralen die Porto rijk is. Van buitenaf kun je in ieder geval al prachtige plaatjes schieten.

São Bento

Bewonder de prachtige muurschilderingen bij treinstation São Bento. Je komt hier ogen te kort, een mooie plek om te fotograferen.

Station São Bento
Station São Bento

Shoppen in Porto

Winkelen is in Porto ook een must-do. Voor ons Nederlanders is het best wel voordelig en je hebt echt veel en mooie winkels. Van volledige winkelcentra met alle soorten winkels en restaurants en leuke Portugese zaakjes met van alles en nog wat te koop tot chique winkels in de oude stad met zelfs 1 boekenwinkel waar mensen voor in de rij staan en 4 euro entree betalen. Nu schijnt dit dan ook een schitterende boekenwinkel te zijn, waar J.K. Rowling zich door heeft laten inspireren voor haar Harry Potter boeken. Wij zijn hier niet in de rij gaan staan, want wij zijn geen echte boekenlezers, maar voor de liefhebber is het een must-see-and-visit.

Skyrail

Naast een tandradbaan en veel boten in de haven, kun je er ook voor kiezen om de skyrail te pakken en vanuit de lucht te genieten van de stad, haven en de brug. De skyrail rit is wel kort en je gaat helaas niet de Douro over, maar toch is het wel leuk om meegemaakt te hebben.

Skyrail over de haven van Porto
Skyrail over de haven van Porto

Bezoek de Douro-vallei

Voor wie nog tijd over heeft en meer moois van de omgeving wil zien, is de Douro-vallei een aanrader. Dit prachtige gebied wordt ook wel als van de mooiste gebieden van Europa beschouwd. Huur bijvoorbeeld een auto en ontdek deze adembenemende vallei op eigen houtje. Lees meer over de Douro-vallei.

Pastel de Nata

Wanneer je in Porto bent, ontkom je er niet aan, de Pastel de Nata (ook wel Pastéis de nata genoemd). In de diverse pastelleria’s in de stad en in barretjes en ontbijtzaakjes, overal is deze zoete lekkernij verkrijgbaar. Het is een custardgebakje dat heerlijk weg eet met een kop koffie ernaast. Deze moet je dus echt wel geproefd hebben als je in Porto bent geweest.

Bestel een Pastel de Nata, traditioneel Portugees lekkernij - 10 x doen tijdens jouw stedentrip in Porto
Bestel een Pastel de Nata, traditioneel Portugees lekkernij

FC Porto

Heb je nog tijd over? Proef dan de sfeer van een echte Portugese voetbalwedstrijd. Bezoek een wedstrijd van FC Porto in stadion Estádio do Dragão.

Lees hier veel meer over het mooie Porto

Sfeervideo over Porto

Citytrip Porto, Portugal – Travel video about Oporto

Stedentrip Porto?

Ook zin gekregen in een stedentrip naar Porto? Ervaar deze mooie stad ook zelf. Bekijk hier mooie deals!

Dit vind je misschien ook leuk:

Stedentrip Porto; een stad waar je spontaan verliefd op wordt
Stedentrip Porto; een stad waar je spontaan verliefd op wordt
Stedentrip Porto (VIDEO)
Stedentrip Porto (VIDEO)
5 leuke stedentrips voor in het najaar
5 leuke stedentrips voor in het najaar

Reageer op dit artikel

De wereld ontdekken is iets wat ik graag doe. Mijn liefde voor reizen is dan ook groot. Andere culturen ontdekken, verrast worden door indrukwekkende landschappen, I love it! Ik ben graag op pad, met mijn camera in mijn handen, om daarna thuis te kunnen komen met mooie reiservaringen, die ik graag via deze reisblog met jou deel. Reis je met mij mee?