Chili con carne om je vingers bij af te likken

Sinds ik klaar ben met mijn studie, een 40-urige werkweek heb en samenwoon met mijn vriend merk ik dat het enorm handig is om eten in de vriezer te hebben waar je in dit geval alleen nog wat rijst bij hoeft te koken. Herkenbaar? Mijn vriend is niet de beste keukenprins, dus rijst koken kan al een grote uitdaging zijn. Daarnaast vinden wij het niet lekker om elke dag een standaard AVG-tje te eten, dus voor ons is deze chili con carne echt perfect!

In mijn zoektocht naar het vinden van makkelijke, voedzame en smaakvolle recepten is dit heerlijke recept voor chili con carne ontstaan. Mensen zeggen mij altijd dat het een heerlijke smaakexplosie is en kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarnaast kan je het ook makkelijk maken in een grotere hoeveelheid om het vervolgens in een paar bakjes in te vriezen.  

Makkelijke, snelle en smaakvolle chili con carne
Perfect eenpansgericht voor dit koude weer

Praktisch en makkelijk voor iedereen

Of je nu een echte keukenprinses/-prins bent of het koken lastiger vindt. En bij deze beloof ik jou dat ook jij dit gerecht makkelijk kan maken! Dit gerecht, naast de rijst, kan gemakkelijk gemaakt worden in een grote wok. Met het koude weer voor de deur kijk ik altijd enorm uit naar een goed stoofpotje en daarbij kan je met een stoofpotje ook altijd vrij uit gaan en eindeloos combineren en proberen door andere producten toe te voegen. Dit eenpansgerecht bestaat uit paprika, gehakt, ui, knoflook, maïs, kidneybonen en tomaten. Let op, wanneer je dit met op tafel wilt zetten zou ik er rijst bij koken. Ik houd altijd ongeveer 50 a 75 gram ongekookte witte rijst aan per persoon.

Daphnes chili con carne

  • Voorbereidingstijd: 1 uur
  • Totale tijd: 2 uur
  • Porties: 8

Ingrediënten

  • 3 uien gesnipperd
  • 4 rode (en gele) paprika’s in stukjes gesneden
  • 1 blik maïs van 300 gram
  • 2 blikken kidneybonen van 400 gram uitgelekt
  • 1 l passata
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tl cayennepeper
  • 2 tl chilivlokken
  • 3 tl gerookte paprikapoeder
  • 3 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 800 gram gehakt
  • Zout en peper
  • 40 gram pure chocolade of pure hagelslag

Bereidingswijze

  1. Verhit de zonnebloemolie in een grote wek en fruit de uien ongeveer 5 minuten op laag vuur.  
  2. Zet het vuur wat hoger en roerbak de paprika’s gedurende 5 minuten mee.
  3. Strooi de cayennepeper, chilivlokken, gerookte paprikapoeder, komijn en koriander erbij en bak dit 1 minuut mee, tot ze geuren.
  4. Schep vervolgens het gehakt erdoor, bestrooi met wat peper en zout op gevoel en bak dit op hoog vuur rul en bruin
  5. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee, hierdoor wordt de smaak wat zoeter.  
  6. Giet vervolgens de passata in de pan en breng dit aan de kook.
  7. Zet het vuur lager en laat het geheel ongeveer 30 minuten zonder deksel pruttelen. Als het te droog wordt kan je eventueel een beetje water of bouillon toevoegen.
  8. Kook ondertussen eventueel de witte rijst en laat uitdampen met de deksel op de pan.
  9. Voeg de kidneybonen, maïs en chocolade aan de chili toe en geef de chili nog ongeveer 10 a 15 minuten terwijl je af en toe roert. Eventueel kan je naar smaak nog wat meer zout, peper, komijn, gerookte paprikapoeder, chilivlokken, cayennepeper of koriander toevoegen.
  10. Serveer je chili con carne met de witte rijst.

Wanneer je een deel in wilt vriezen is het belangrijk dat je de chili con carne snel terug koelt alvorens het invriezen. Ik doe dit altijd door de wasbak vol te laten lopen met water en ijsblokjes. Vervolgens schep ik de chili in bakjes en deze bakjes zet ik in het water. Doordat ik deze doorroer koelt het eten snel terug en kan ik ze vervolgens invriezen.

Chili con carne communicatie creativiteit cursus decoratief docent eenpansgerecht gehakt keramiek kunst pensioen recept rijst stoofpotje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *