Meldplicht grondwaterput in Brabant

Een oproep van de Brabantse waterschappen: meldplicht voor alle gebruikers van een bestaande klein grondwaterput vanaf 1 september. Deze meldplicht geldt zowel voor particulieren als voor bedrijven. De Brabantse waterschappen willen hiermee meer inzicht krijgen in het grondwatergebruik in de provincie Brabant. Heeft u dit al gedaan?

Meldplicht grondwaterputten

Verdroging rukt op in Brabant

Het grondwatersysteem in Brabant is uit evenwicht door jaren van verdroging. Door deze verdroging wordt er door grondwaterput eigenaren meer water uit de grond gehaald, dan er jaarlijks bijkomt. En dat moet volgens de Brabantse waterschappen veranderen. Daarom is de Brabantse waterschappen samen met andere organisaties bezig aan een herstel van het grondwater.

Dit is dan ook de reden waarom de Brabantse waterschappen komen met een meldplicht vanaf 1 september 2023 voor een bestaande klein grondwaterput. Dit is een verbreding van de regelementen, waaraan groot grondwatergebruikers zich al jaren aan moeten houden (bron: dommel.nl).

Meldplicht vanaf 1 september 2023

De Brabantse waterschappen maken per 1 september 2023 een meldplicht verplicht voor een bestaande klein grondwaterput. Dit was voor die tijd alleen verplicht in de zogenoemde beschermde gebieden.

Nu geldt het ook voor particulieren, bedrijven, gemeenten en agrariƫrs. Klein grondwaterputten pompen maximaal 10 m3 liter water per uur.

Grondwaterverbruik

Door het ontbreken van een meldplicht voor een bestaande klein grondwaterput heeft de Brabantse waterschappen te weinig inzicht in:

  • Waar vindt het grondwaterverbruik plaats.
  • De hoeveelheid grondwaterverbruik.

Op plaatsens zoals; particulieren tuinen, bedrijfsterreinen en openbaar groen is dit nog onvoldoende inzichtelijk. Door de genomen maatregelen door de Brabantse waterschappen kunnen zij betere maatregelen treffen om het grondwaterbalans te herstellen.

Meldplicht klein grondwaterput

Vergunningsplicht voor nieuwe kleine grondwaterputten

Vanaf 1 september is het voor het aanleggen van een nieuwe grondwaterput verplicht een vergunning aan te vragen. Deze vergunningen worden beperkt afgegeven. Wat er voor zorgt dat de groei van nieuwe putten wordt afgeremd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.