FODMAP arm brood van Bakker Leo

Bakker Leo heeft al zijn producten laten testen op FODMAP’s en ze zijn allemaal FODMAP arm! Met onderstaande tips kan jij het FODMAP arm dieet volgen én lekker genieten van smaakvol FODMAP arm brood en andere lekkernijen.

Wat zijn FODMAP’s?

FODMAP’s zijn verschillende specifieke koolhydraten in ingrediënten die zorgen voor klachten bij mensen met een prikkelbaar darmsyndroom (PDS). FODMAP’s kunnen verstopt zitten in brood en melk, maar ook in honing en groentes. Door geen of heel weinig FODMAP’s te eten, verdwijnen deze klachten zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree of juist constipatie.

Het FODMAP-arm dieet is wel een complex dieet die alleen gevolgd moet worden onder begeleiding van een diëtiste. Het gebeurt namelijk snel dat je een tekort aan voedingstoffen krijgt omdat ook veel soorten groente en fruit niet gegeten mogen worden.

FODMAP’s in brood

In brood zit tarwe; de koolhydraten in tarwe zijn FODMAP’s. Hierdoor kan je binnen een FODMAP-arm dieet geen gewoon brood eten. Wil je echter toch graag een lekkere boterham eten? Dan moet het tarwevrij, lactosevrij en fructosevrij zijn.

FODMAP arm brood

Bakker Leo heeft zijn glutenvrije producten laten onderzoeken door het Allergieplatform. In een aantal producten zitten wel FODMAP’s, maar deze zijn in zodanig lage hoeveelheid aanwezig dat het bij de meeste mensen met PDS geen klachten zal geven. Uiteraard bij normale consumptie. In deze link vind je een overzicht dat het allergieplatform voor ons heeft gemaakt.

Tarwevrij

Al onze producten zijn niet alleen glutenvrij, maar ook tarwevrij! Omdat tarwe in onze gehele bakkerij niet wordt gebruikt, is er ook geen gevaar voor kruisbesmetting.

Lactosevrij

Onze broden en een aantal van onze soorten bolletjes zijn lactosevrij. Een paar soorten bolletjes, onze cakeproducten en de verschillende soorten koekjes bevatten wel lactose. Echter is dit zo weinig dat het geen problemen kan geven binnen het FODMAP-arm dieet.

Fructosevrij

Fructose is suiker dat in fruit zit, in onze producten met krenten en rozijnen, en in alle koekjes zit fructose verwerkt. Echter is dit zo weinig dat het bij normale consumptie geen problemen kan geven binnen het FODMAP-arm dieet. Het Allergieplatform raadt aan maximaal 2 sneetjes vruchtenbrood, 1 krentenbol of 1 koekje per eetmoment te eten.

Alle producten van Bakker Leo zijn dus low FODMAP. Wil jij FODMAP arm brood eten tijdens je FODMAP dieet? Bestel dan bij Bakker Leo!

Heb je een vraag? Mail ons naar glutenvrij@bakkerleo.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.