Japanse eetcultuur

Japans eten is ook in Nederland erg populair. Er is veel variatie in soorten Japanse gerechten en hapjes.

Populaire Japanse gerechten

De populairste gerechten zijn natuurlijk sushi en sashimi. Daarna ramen (noodles), tempura tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot). De nieuwste trend in Nederland is de hibachi grill (tafelgril voor in huis).

Hoewel Sushi en sashimi zijn het meest bekend zijn, is Streetfood is vooral op Japanse food events erg in trek.

Traditionele Japanse eetcultuur

De basis van de Japanse eetcultuur bestaat uit rijst en miso soep.

Een standaard Japanse maaltijd heeft altijd een basis van rijst en miso soep. Meestal wordt er gebruik gemaakt van seizoens ingredienten. Als bijgerecht wordt er een stukje vis of vlees en ingemaakte groenten of gekookte groenten geserveerd. In de traditionele Japanse keuken vindt je rijst, ramen, udon, vlees, vis en miso soep.

Trends

Hibachi grill

Januari 2021 is de nieuwste Japanse trend op de Nederlandse markt geïntroduceerd, de Hibachi grill. Voor de Hibachi grill wordt gebruik gemaakt van Binchotan (houtskool). Het kenmerk van deze houtskool is dat het langer meegaat en weinig geurtjes afgeeft. De Hibachi grill is in principe geschikt voor horeca gebruik, maar is ook geschikt voor thuisgebruik. Bovendien is het erg belangrijk is te zorgen voor een goede ventilatie.

Streetfood

In Nederland is streetfood uit Japan er populair op Japanse evenementen. Ook vinden Japan fans het steeds leuker om thuis zelf Japanse snacks te maken.

De meest gegeten streetfood snacks in Japan zijn; Okonomiyaki (hartige pannenkoek), Watame (suikerspin), Yaki Imo (gebakken aardappels), crepes, imagawayki (mini rode bonen pannenkoeken), nikuman (dumpling), Tayaki (koekjes gevuld met rode boven in de vorm van een vis) en takoyaki (gefrituurde inktvisballetjes).

Teppanyaki

Teppanyaki is echt een gezelligheids etentje. De chef bereidt het eten op een grote metalen plaat. De gasten zitten aan een soort bar tafel waar zij alles goed kunnen zien.

Culinair Japans

Kaseiki dinner (kaseiki-ryori)

Een Japans kaseiki diner is echt een culinair hoogstandje! De chef heeft zijn uiterste best gedaan om alle facetten van dit diner er zo perfect mogelijk uit te laten zien. Bovendien is de kwaliteit van de ingredi├źnten van de hoogste kwaliteit. Alles is vers bereid en zo niet rauw opgediend. Om dit alles tot een culinair succes te maken worden de gerechtjes opgediend op prachtig Japans servies!

Culinair hoogstandje

Het servies bestaat vaak uit kleine schaaltjes en kommetjes in allerlei bijzonder vormen en kleuren. Ook gebruikt men kleine hibachi’s of andere mogelijkheden om aan tafel het vlees of de vis nog kort te grillen. Het gaat bij het Kaseiki diner naast de smaak ook om de sfeer, kortom een unieke culinaire ervaring!

Winter Kaiseki, Food & Drink - THE BUSINESS TIMES

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *